Zdrowe kasze i ryż coraz bardziej popularne

Zdrowe kasze i ryż coraz bardziej popularne

Wraz z modą na zdrowe odżywianie na naszych stołach coraz częściej goszczą zdrowe kasze i brązowy ryż. Są one nie tylko smaczne. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, mogą też być bazą albo dodatkiem do wielu dań.

Zdrowe kasze: jakie można kupić?

Zdrowe kasze to bardzo szeroki wybór produktów. Najbardziej popularne zdrowe kasze to kasza gryczana i jaglana. Wśród zdrowych kasz jest także mniej popularna kasza owsiana o lekko orzechowym smaku oraz komosa ryżowa. Kasze BIO, które można dzisiaj kupić z łatwością nie są zanieczyszczone pestycydami.

Kasze BIO nie zawierają też innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Kasze BIO są też wolne od alergenów. Kasze bezglutenowe mogą być podstawową diety nie tylko osób, które nie tolerują glutenu. Po kasze bezglutenowe może sięgnąć każda osoba, która chce się zdrowo odżywiać.

Jakie składniki zawierają bezglutenowe kasze i ryż?

Kasze bez glutenu to cenne źródło białka, błonnika, witamin i pierwiastków mineralnych. Kasze bez glutenu to szeroki wybór produktów, dzięki czemu dieta osób chorych na celiakię nie musi być monotonna. W diecie tych osób może się też znaleźć brązowy ryż bezglutenowy. Co ważne, po ryż bez glutenu mogą sięgnąć też diabetycy.

Ryż bezglutenowy ma bowiem niski indeks glikemiczny. Najbardziej popularny jest biały ryż bez glutenu. Zarówno biały, jak i brązowy ryż bez glutenu oraz kasze bez glutenu można wykorzystać do przygotowania dań głównych i deserów. Dobrej jakości kasze bezglutenowe i ryż bezglutenowy nie są zanieczyszczone glutenem.