Jaką kawę kupić: mieloną czy ziarnistą?

Jaką kawę kupić: mieloną czy ziarnistą?

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów. Do jego przygotowania można użyć zarówno już zmielonych ziaren kawy albo kawę ziarnistą, którą należy zmielić przed parzeniem. Kawy ziarniste są bardzo popularne w naszym kraju. Którą kawę wybrać?

Zalety kawy ziarnistej

Kawa naturalna na ogół ma bardzo długi termin przydatności do spożycia. Warto jednak pamiętać, że zmielona kawa nie nadaje się do długiego przechowywania. Już krótko po zmieleniu naturalna kawa staje się mniej aromatyczna. Traci też wiele ze swojego smaku.

Jeśli więc zależy nam na tym, aby zaparzona kawa była pełna smaku i aromatu, wybierajmy ziarniste kawy. Poddane procesowi palenia kawy cały swój aromat i smak uwalniają dopiero w trakcie parzenia. Na szczególne polecenia zasługują ziarniste kawy kraftowe. Jest to świeżo palona kawa wypalana w małej palarni.

Dlaczego warto wybrać świeżo paloną kawę?

Kawa świeżo palona z niewielkiej palarni to produkt, który odznacza się bardzo wysoką jakością. W palarniach dostępna jest kawa świeżo palona o różnym stopniu wypalenia. Polska kawa ziarnista świeżo palona jest dostosowana do różnych metod parzenia. Dostępna jest polska ziarnista kawa idealna do przygotowania espresso oraz kawa przelewowa.

Osoby, które interesuje polska kawa mają do wyboru kawy 100% Arabika, mieszanki Arabiki i Robusty (kawy Blend) oraz kawy Single Origin. Stopień mielenia kawy dostosowuje się do metody parzenia. Kawę, która będzie parzona w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce mieli się grubiej niż kawą do parzenia w ekspresie przelewowym.